Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Благоева:

Загубите от отлагането на олимпиадата са огромни и не се измерват само в пари

Загубите за спортистите и за организаторите на олимпийските игри от отлагането им са огромни и те не се измерват само в пари, бе коментарът на нашата голяма атлетка от близкото минало и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева. "Спортната кариера е кратка, една година е много време за един добър спортист", поясни Благоева, като посочи, че и подготовката на олимпийците в момента е доста трудна поради изолацията в много държави.

"Мисля, че сега е по-страшно от световна война, защото през Втората световна война е имало страни, които не са били засегнати от войната, а сега, за съжаление, целият свят е засегнат от този ужасен вирус. Спортът особено тежко. Отлагането на олимпийските игри беше най-правилното решение, но е много тежко – загубите са огромни за спортистите – да се готвиш за олимпиада – това е един макроцикъл от 4 години, а за младите 8 години, аз се готвих 12 години за първата си олимпиада в Мексико.

Смятам, че нашите треньори са много силни, умни, интелигентни и ще успеят да пренасочат състезателите в тяхната подготовка.

Когато човек има воля и желание, може да намери хиляди начини, но те няма да бъдат на тази висота, както когато се готвиш в залите. Спортът за здраве няма проблеми. Но за големия спорт е необходимо научно обоснование на тренировките, има много фактори, които влияят на спортната подготовка – знаем, че олимпиадата е форум, където се показват най-добрите постижения." – подчерта легендарната лекоатлетка. 

"Моят съвет към спортистите в този критичен момент е да не губят своята мотивация. Много е важно психически да издържат, да вярват. Вярвайте в себе си!" – окуражи нашите олимпийци Йорданка Благоева.

Олимпийската вицешампионка на висок скок посъветва и гражданите, и спортистите да имат вяра и да не се поддават на лошо настроение и паника.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна