Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска от екоминистъра данни за извозвания боклук от София

| обновено на 30.03.20 в 15:51
Емил Димитров
Снимка: БТА

Софийската окръжна прокуратурата изиска от министъра на околната среда информация какви количества отпадъци са превозвани от София към Враца, Сливен и „Бобов дол“ през миналия месец.

Българските власти проверяват ТЕЦ „Бобов дол“ след публикации, че централата е започнала отново да гори отпадъци.

Министър Емил Димитров прекара близо два часа в Софийската окръжна прокуратура, за да отговаря за въпроси за проверките в ТЕЦ „Бобов дол“ и за количествата отпадъци, които ежедневно излизат  от София към Враца, Сливен и „Бобов дол“.

Пред журналистите той обясни, че от София се извозват около 200 тона отпадъци за Враца, около 22-28 тона за Сливен, а от няколко дни  - и по 100 тона дневно за „Бобов дол“.

На въпрос възможна ли е криза със столичния боклук, заради извънредното положение, екоминистърът отговори:

„Криза би могла да възникне, защото в София слава Богу Европейската комисия разреши да се направи мощност и да има завод, но този завод трябва да има време докато се произведе. Всички ние тук, които сме в София мисля, че големи количества отпадъци генерираме, с което Столична община трябва по някакъв начин да се справи. В момента ние на монитор имаме завода в София и знаем какви количества пътуват. Това е проблем на София-град".

"Те само ме уведомяват какво правят, защото ние следим количествата да не се получи от чужбина отпадък, който да се смеси с този, да изгори и ние може и да не разберем. Доколкото можем контролираме, имаме справки. Даже аз сега поех ангажимент пред прокуратурата да дам за миналия месец, от който всъщност нашия оперативен център започна да следи тази дейност. Тя не е присъща много за нас, но и с това ни натовариха, така че ние ще дадем какви количества са излизали, включително камиони по дни - към Враца, към Сливен и към Бобов Дол от няколко дни. Иначе София ще е затрупана", продължи министърът.

"Не казвам, че има криза. Балира се. Ако отидете на магистралата, ще видите, че към Враца вървят едни гондоли с платнища, които са всъщност софийски боклук. Такива пътуват и към Сливен, такива пътуват и към Бобов дол, ако не се окаже, че имат някакъв проблем с инсталацията. Ако имат, ще ги спрем", каза още Емил Димитров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени