Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо Швеция страни от повсеместната карантина

Заведение в центъра на Стокхолм, 26 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношения по Скайп? Без прегръдки? За шведите това не е социално дистанциране, а самият живот, пише в статия за „Политико“ шведската журналистка Лиза Бюрвалд.

Докато други европейски правителства налагат драконовски мерки с невиждана скорост, изоставяйки своето население в шок (но вероятно и по-защитено), Швеция остава забележително спокойна насред глобалната пандемия.

Как така? Да оставим факта, че Швеция е страна с хладен, някои биха казали и студен, темперамент, където демонстрирането на силни емоции се смята за социална нетактичност. В действителност, ние практикуваме коронавирус лайфстайл далеч преди вируса.

Географски Швеция е третата по големина в ЕС страна, но населението и е малко над 10 млн.; основните булеварди в големите градове винаги са почти празни. (Поради това ксенофобски настроените и крайнодесни „Шведски демократи“ биват осмивани заради мантрата си, че „Швеция е препълнена!“).

В действителност, според данни от 2018-2019 г. мнозинството от шведските домакинства се състоят от един член без деца. Абсолютно различно общество от Италия например, където под един покрив живеят различни поколения, не само поради финансови причини.

Шведите също така обичат да спазват т.нар. интерперсонална дистанция и да уважават личното пространство. Това правило важи отдавна за всички аспекти от всекидневния живот в Швеция – от супермаркета до автобусната спирка. Дори, когато вали.

Много шведи се слисаха от новините как френски семейства се адаптират да работят у дома и се опитват да създадат подробен график, само за да преминат през деня без да полудеят.

В Швеция младите хора са залепени за смартфоните си денонощно и техните важни връзки, дори първите им срещи, се случват зад екраните им.

Тук имаме национална мантра, подобна на британската „Бъди спокоен и продължавай напред“. Само е малко по-депресираща.

Статията се публикува със съкращения.

По последни данни на Ройтерс жертвите на коронавируса в Швеция са 110. Заразените са 3700.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!