Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Желязкова: Човекът също пренася вируси върху дивите животни

Снимка: БГНЕС

"Нововъзникващи инфекциозни заболявания в дивата природа - кои са виновните" е лекция от поредицата "Нови заболявания, далечни пътувания и прилепи". Лекцията бе представена онлайн от Виолета Желязкова в Националния природонаучен музей в София.

Заразата от COVID-19 е поредното заболяване, което се пренася от дивата природа.

"Това като цяло се е случвало винаги и ще продължи да се случва. Към момента около 60% от нововъзникналите инфекциозни заболявания в човешката популация по света са именно с животински произход", подчерта в предаването "Хоризонт до обед" Виолета Желязкова, пещерняк, докторант в Националния природонаучен музей към БАН.

Проблемът с пренасянето на зараза е, че човек навлиза в местообитанията на дивите животни. Възможно е да се пренесе вирус и от човек върху дивите животни, уточни специалистът.

"Когато ние търгуваме с диви животни или с дървен материал, изобщо с всякакви продукти от дивата природа, ние пренасяме цяла вселена от микроорганизми. В повечето случаи не си даваме сметка за това".

Прилепите са резервоар на много голямо разнообразие от коронавируси.

"Интересното при прилепите е, че те имат особености в имунната система, които им позволяват да са носители на вируси, без непременно да боледуват сериозно от тях", допълни експертът.

Дали прехвърлянето на коронавирус е станало чрез консумация на суров прилеп или чрез междинен гостоприемник, не е ясно. Виолета Желязкова изследва болест, известна като "болест на белия нос" при прилепите.

"Това е болест, от която могат да страдат само прилепите, защото тя се причинява от една гъбичка. Ние я наричаме белоносата гъба, която е студенолюбива, т.е. тя при температура над 20 градуса изобщо не расте. Прилепите боледуват от нея, защото те зимата изпадат в състояние на хибернация, т.нар. зимен сън. При това състояние техните физиологични функции са сведени до минимум  и телесната им температура спада до няколко градуса. Всъщност тогава заразата се развива", разказа Виолета Желязкова.

Хората неволно са разнесли белоносата гъба по света. Тя нормално се среща в Европа и в Азия и тъй като патоген и гостоприемник са съжителствали дълго, прилепите вече не умират от гъбата, защото са се адаптирали един към друг.

"Докато в Северна Америка, където гъбата скоро е привнесена, и това по всяка вероятност се е случило от човек, защото самите прилепи почти не е възможно да прелетят Атлантическия океан, или ако това се случва, се случва изключително рядко, но в САЩ прилепите нямат имунитет срещу болестта на белия нос. Те не са се срещали с нейния причинител преди и наблюдаваме масова смъртност", поясни  изследователят.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна