Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психолози и социални работници оказват безплатно консултиране

Социалната организация Соник Старт подпомага гражданите с дистанционни консултации за справяне с психологическите последствия по време на пандемията. Експертите предоставят безвъзмездно услугите си в цялата страна.

Услугите са част от дългогодишната програма на социално ориентираната организация, която съществува в България повече от 10 години и предлага огромен набор от услуги в областта на социалното предприемачество, консултирането, предоставянето на услуги и подкрепа на територията на цялата страна. Мисията, от която се ръководи организацията, е подобряване качеството на живот и социалните умения на децата и възрастните в риск и техните семейства, прилагайки нови устойчиви и комплексни подходи на работа с уязвимите групи, превенция на социалното изключване и преодоляване на неговите последици.

Соник Старт подпомага развитието на социални услуги в общините: Първомай, Ихтиман, Брезово, Елхово, Сливен, Пещера, Садово, Марица, Пордим, Карлово, Сопот, Елин Пелин, Дупница, Каварна, Ракитово, Балчик, Велинград, Левски, Драгоман, Червен бряг, Тутракан, Алфатар, Дулово, Стамболийски, Криводол, Сандански, Перущица, Сливница, Котел, Кайнарджа.

Организацията в момента работи по 16 програми, между които: програма за развитие на млади хора, програма за професионално ориентиране, програма за работа с деца с поведенчески проблеми и техните семейства, програма за индивидуална и групова терапия с деца и младежи настанени в резидентни услуги, както и програма за интегриране на деца със специални образователни потребности в масовите училища и детските градини.

Експертите от организацията работят и по програми за работа с деца с увреждания и родителите им, за подкрепа на осиновяването и на приемната грижа, както и по програми за превенция на изоставянето на деца от родителите и срещу отпадане от училище.

Професионалистите на организацията от цялата страна са вече в подкрепа на най-уязвимите в условията на извънредно положение в България. Това са психолози, социални работници, трудотерапевти и рехабилитатори и други здравни работници.

Организацията предоставя дистанционни консултации по телефон, мейл или мобилни приложения на всички, които в извънредната ситуация има затруднения – физически, психосоциални, емоционални, както и конкретни въпроси.

Ръководителите на всеки център осъществяват всекидневна връзка с оперативните щабове към съответната община за по-бърза реакция при кризи и за оказване на съдействие от компетентността на местната власт.

Всеки, който иска да се възползва от безплатните услуги, може да се свърже по телефон или мейл, публикувани на: https://www.sonikstart.eu/contacts

Може да се ползва и телефон: 0886-209655 от цялата страна.

Психологът Полина Борисова дава консултации за живеещите в град Левски и в другите 12 населени места в общината.

Чуйте психолога Полина Борисова – звуков файл

В малкия град хората са по-дисциплинирани и спазват наложените ограничения, без да се опитват да ги заобикалят, а също така са по-солидарни и си помагат. До момента в района няма обаждания от медицински специалисти, които да търсят съвети.

Консултантите имат постоянна връзка с общините и дават конкретни съвети, свързани със социални и административни въпроси.

Полина Борисова смята, че в момента психиката на повечето хора е мобилизирана, за да издържи сегашното необичайно натоварване, но е много възможно големият срив в психическия баланс да настъпи след преминаването на тежката ситуация, когато вече животът е влязъл в нормалните си рамки. Начините за справяне със стреса са практикуване на любими занимания, спорт, слушане на музика, повече разговори с близките хора. Разговорите по телефона заместват донякъде физическия контакт между хората.

Телефоните за община Левски са: 0650 – 93843 и 0884 – 382936


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!