Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харизанов: Рано е да се определят икономическите мерки като верните, но са в правилна посока

Снимка: Ани Петрова

"Рано е да се определят икономическите мерки като верните, но можем да ги коментираме като първи стъпки в правилната посока". Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. В много ранна фаза на една необичайна криза, която тепърва ще се развива, сме, за да разберем дали те са единствените правилни и окончателни, добави той и посочи някои от приетите икономически мерки:

"Подпомагане на всеки бизнес, който е затворен със заповед на министъра на здравеопазването, без никакви допълнителни изисквания; подпомагане на всеки бизнес, който е със спаднали приходи спрямо същия период на миналата година, без никакви допълнителни изисквания; облекчение на някои от данъците, това вкарва лека дискриминация, тъй като то е само за корпоративните данъци, а не засяга физическите лица и самоосигуряващите се".

В предаването "12+3" анализаторът коментира, че не е привърженик на раздаването на държавни пари, но има моменти, в които като общество трябва да сме солидарни.

"Колкото повече хора попадат под тези мерки, толкова по-добре биха се приели те, колкото по-всеобхватни са, толкова по-добре", уточни още Харизанов.

Той изрази очакване до края на май да се върнем към нормалния начин на живот в България.

По думите на политическия анализатор не бива да се бъркат понятията карантина и извънредно положение и съответно да се диференцира подходът към хора, които са под карантина, и хора, които са принудени да спазват извънредните мерки.

Харизанов коментира и високия рейтинг на ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, като посочи, че много малко хора успяват да превърнат популярността си в политически успех.

Цялото интервю на Петър Волгин с Георги Харизанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!