Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личният пример на един предприемач в документален филм на Стилиян Иванов

Стилиян Иванов
Снимка: Личен архив

От снощи новият документален филм на Стилиян Иванов „Животът като епидемия” вече е качен на няколко платформи и има 16 хиляди гледания.

Темата е любопитна и интересна за аудиторията, смята режисьорът. Предприемачът Димитър Георов се опитва с личен пример да повдигне духа на своите сънародници в ситуация на криза – около това се върти сюжетът на документалната лента.

„През 93-а година превръща малка тухларна в модерна фабрика и всъщност филмът проследява трудностите, през които той минава. Оказва се, че вирусът е най-малкото, с което той се налага да се справи, предвид огромните спънки и трудности, пред които е изправян през годините. Той впечатлява с духа, който носи. 75-годишен българин от чипровски род, който вдъхва кураж на служителите си”, разказа Иванов пред „Хоризонт”.

За много голям кръг хора, които се изразяват чрез изкуство, животът винаги е бил епидемия, не само сега, смята Стилиян Иванов.

„Ето и сега хората се интересуват откъде да си купят хляб и тоалетна хартия, но не и как да си купят книга или нещо, което е свързано с духа и душата. Кризи винаги е имало, това е част от развитието на обществото ни - здравни, икономически, политически, но тази духовна криза, в която се намираме десетилетия, ще остави пагубни последствия, вече оставя. Тялото лесно се възстановява, но духът и душата трудно”, коментира творецът в предаването "Преди всички".

Стилиян Иванов е автор на повече от 50 документални филма. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна