Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири предложения за оцеляването на бизнеса в Бургас

Снимка: Даниела Костадинова

Неправителствени организации ще внесат четири предложения за оцеляването на малкия и средния бизнес в Общинския съвет в Бургас. Според работодатели не е добра схемата за подпомагане, която предвижда държавата да финансира 60% от заплатите на освободените от работа служители, а останалите 40% да плащат фирмите. 

Част от средствата осигурени от ЕС, които държавата ще преразпределя чрез МС или Българската банка за развитие да бъдат пренасочени към общините и на местно ниво общинските администрации да разработят механизми за разпределянето на тези средства към малките и средни предприятия, които по ясни критерии да кандидатстват за тях. Това е първото предложение, което Асоциацията за защита на малкия среден бизнес, Регионалната занаятчийска камара и Младежкото сдружение за демократично сътрудничество предлагат за одобрение от Общинския съвет на Бургас. И още Общината да освободи от заплащане на такси за ползване на тротоари, площади, улични платна и терени,както и от заплащане на услугите за сметосъбиране от страна на преместваемите обекти. Мярката за важи за обекти, които са затворени заради въведеното извънредно положение. Какво е третото предложение, обясни пред БНР Николай Димитров - председател на една от местните асоциации.

Да се намали патентният данък пък искат от Регионалната занаятчийска камара, каза Майя Стоянова.

Стоян Георгиев е собственик на една от големите сладкарски вериги в Бургас. Заради драстично намалените обороти неговата фирма е принудена да освободи част от работниците в платен и неплатен отпуск. "Ако не се промени схемата 60 на 40, фирмата ни няма да издържи повече от 3 месеца и ще се наложи да освободим всички служители", каза той

Заседанието на ОС на Бургас е утре. На него ще бъдат разгледани както докладните записки на различни партийни групи общински съветници за подпомагане на бизнеса в града, така и предложенията на неправителствените организации.

Въпреки забраните и ограниченията днешният слънчев ден оживи улиците на Бургас. Пред офисите на мобилните оператори и клиентския център на данъчната администрация се извиха опашки. С кучета и торбички с покупки по улиците се разхождаха основно възрастни хора.

Репортаж на Даниела Костадинова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна