Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно забавяне на растежa на производствените цени в България през февруари

През февруари 2020 година растежът на производствените цени в България се забави рязко от 9-месечния връх, достигнат през януари, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за намаляване на инфлационния натиск в страната в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижи през февруари с 1,0% спрямо предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - спад с цели 8,0% и в преработващата промишленост - понижение с 1,2%, докато цените при производството и разпределението на електрическа енергия се повишават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през февруари с едва 1,4%, след като през януари нарасна с 4,3%, достигайки най-високо ниво от април 2019-а година.

Графика на производствени цени (г./г.)

Увеличение с 4,7% спрямо година по-рано регистрират цените при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в добивната промишленост цените се повишават с 3,2%, а в преработващата промишленост - с 0,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България остава през февруари на нивото от януари и се увеличава спрямо година по-рано с 3,1 на сто (спрямо февруари 2019-а година).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък намалява с 2,5% на месечна база и с 1,1% спрямо втория месец на 2019-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителска инфлация през февруари с едва 0,1% и забавянето ѝ на годишна база до 3,7% от 4,2% през януари, когато достигна най-високо ниво от февруари 2013-а година.

Днешните данни за производствените цени са ясна предпоставка за допълнително отслабване на потребителската инфлация през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна