Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителствени експерти: Икономиката на Германия може да се свие с 5,4%

Коронавирусната епидемия ще тласне Германия към рецесия през първата половина на тази година и може да доведе до свиване на най-голямата икономика в Европа с до 5,4%, съобщи в понеделник екипът икономически съветници към немското правителство, цитиран от Ройтерс.

Германия се намира под блокада, като заразените от коронавирус надмина 57 000, а смъртните случаи достигнаха 455. С оглед на силно ограничителните мерки, училища, магазини, ресторанти и спортни съоръжения са затворени, а много фирми са спрели производството си, за да помогнат да се забави разпространението на инфекцията.

Икономическият панел, който съветва правителството, заяви, че според неговият основен сценарий, при който икономическата ситуация ще се нормализира през лятото, БВП на Германия ще се свие с 2,8% през тази година, преди евентуално да нарасне с 3,7% през следващата.

Правителствените съветници обаче посочиха, че по-ясно изразената крива на рецесия във формата "V" с широко разпространено спиране на производството или по-дълготрайни рестриктивни мерки за общественото здраве може да доведе до още по-силно свиване на икономиката с 5,4% през тази година, преди БВП да нарасне с 4,9% през 2021 г.

"Коронавирусната епидемия спрямо зараждащото се икономическо възстановяване", се посочва в докладът на експертите, който те връчиха на немското правителството на 23 март, но го публикуваха понеделник. "Немската икономика ще се сви значително през 2020 г.".

Други експерти са дори по-големи песимисти, като институтът за икономически изследвания Ifo заяви преди дни, че икономиката на страната може да се сви дори с до 20% тази година, докато Германският икономически институт заяви, че БВП ще падне с 10 на сто.

През миналата седмица Бундестагът прекрати временно конституционното ограничение за увеличаване на държания дълг и одобри мащабен пакет от икономически стимули на стойност над 750 милиарда евро, за да се справи с икономическите проблеми в резултат на пандемията от Covid-19.

Данните, публикувани през миналата седмица, обрисуваха доста мрачна картина, като немските бизнес нагласи и бизнес активността в частния сектор се влошиха до най-ниските си нива след световната финансова криза през 2008 - 2009 г., а почти всяка пета германска компания се оказва под силен риск от несъстоятелност.

Един от икономическите съветници на правителството - Волкер Виланд каза, че кризата ще преобрази някои сектори на икономиката, като работата от дома и видеоконференциите ще окажат влияние върху бизнес пътуванията, например. Но той посочи, че тези области не са достатъчно големи и те няма повлияе много негативно на икономиката като цяло.

Немските правителствени съветници също така заявиха, че правителствата в еврозоната могат да стабилизират очакванията на финансовите пазари, като изпратят ясен сигнал, че ще бъдат незабавно предоставени допълнителни фискални ресурси чрез съществуващи финансови инструменти, като например Европейския механизъм за стабилност, ако това е необходимо.

Съветниците на правителството на Германия обаче бяха дълбоко разделени дали емитирането на общи еврооблигации, известни като "коронаоблигации", е правилният отговор на кризата. Но един от тях, Ахим Тругър, каза, че идеята сякаш намира все по-голяма почва сред лидерите на страните от ЕС, които традиционно са скептично настроени към предложенията за общи еврооблигации.

"В краткосрочен план е добре да се съсредоточим върху Европейския механизъм за стабилност (ESM фонда на еврозоната), защото това е бързо решение. Но правителството ще бъде добре посъветвано да не изключва и едно общо решение", посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!