Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на "Възраждане" с обвинение и 20 000 лева гаранция за всяване на смут

Костадин Костадинов
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура е повдигнала обвинение за всяване на смут и безпокойство в обществото в условията на извънредното положение на  лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

В прессъобщението на държавното обвинение той е представен само с инициали.

За какво е обвинен Костадинов?

От прессъобщението, в което Костадинов е посочен с инициали, става ясно, че прокуратурата се е самосезирала по негово телевизионно участие, с което той провокирал неоснователна тревога у гражданите в условията на извънредно положение, защото нарекъл въведените мерки заради Covid-19

"пропаганда за отклоняване на вниманието",

както и защото заблудил зрителите, че липсват стоки от складовете на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", като казал:

"Там има всичко по документи, но на практика няма нищо. Всичко е ограбено, опоскано, изядено".

От прокуратурата не уточняват изрично по кой текст от Наказателния кодекс е повдигнатото обвинение на лидера на "Възраждане".

Той е на свобода срещу 20 000 лева.

Костадин Костадинов е втората публична фигура, след бившия общински съветник  Владимир Каролев, обвинен за нарушение в условията на извънредните мерки.

От няколко дни, след 24 часа в ареста, Каролев е с обвинение заради пост във Фейсбук и за нарушаване на карантината. Паричната му гаранция е 50 000 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени