Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Етикетът е еднакъв с мерките в Западна Европа, но същността - не

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

"В България етикетът може би е еднакъв с мерките в Западна Европа, но същността на неща е доста различна". Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Той коментира, че е съгласен с мнението на бизнеса в страната, че приемането и въвеждането на мерките се движи много бавно.

В предаването "Нещо повече" финансистът обясни:

"Във варианта, който първоначално правителството предложи, означаваше тежест от 23,7%, което е изключително малко. За малките и средните фирми такова нещо изобщо не работи, защото те няма как да осигурят 70%, при положение, че нямат постъпления и повечето от нещата са блокирани" и добави: "Когато има математика, какво да мисли човек".

Според него правителството продължава да не споделя какво възнамерява да прави.

Дацов коментира, че работодателите имат интерес да оживеят като бизнес, а това включва и запазване на работниците, особено тези, които са качествените. 

Финансистът предложи, когато няма яснота какво да се прави, да работят принципите, и уточни, че това е старо правило:

"Правиш масирано изливане на средства, за да спасиш нещата, и отваряш максимално достъпа до тези средства, почти без ограничения. Другото нещо е - различен брой инструменти, които да покрият различните опции".

"Хората очакват, че много бързо ще се възстанови търсенето, след като кризата отмине, въпреки че в модела почти никой не знае как тя ще се развие във времето", посочи финансистът.

Според него може да бъде направен антикризисен план, защото се прави на базата на допусканията и на познанията, които имаме, но затова трябват адекватни анализи и информация за развитието на заразата с коронавируса в България. 

"Много е интересно как в България се управлява ситуацията и как се вземат решенията, на базата на какво? Ако нямаш информация, как вземаш решения", каза Дацов. 

Той коментира мерките и наказанията с думите "Наказание за това, че съществуваш", но уточни, че трябва строга дисциплина и стриктно спазване на мерките за предотвратяване на разрастването на заразата с Covid-19. Дацов изрази учудване защо не са разрешени разходките в паркове и в планината, където може и да не срещнеш никого. Според него глобата от 5000 лева може и да се равнява на годишните доходи на някои хора.

Цялото интервю на Людмила Железова с Любомир Дацов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Репортаж на Невена Петрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!