Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на д-р Петър Кондоферски - преданост към родината и професията

Старият Самоков, от който все още има запазени къщи.
Снимка: Исторически музей на Самоков

Навършиха се 116 години от рождението на д-р Петър Кондоферски, основоположник на родилното отделение в Самоков. Роден е в семейство на свещеник. Емигрира във Франция, където започва да учи медицина и едновременно с това работи в болница. От 1923 до 1935 година живее във Франция и Тунис. Силната носталгия към България го връща в родината.

"На 27 септември 1935 година е назначен за общински лекар в град Самоков. Започва да специализира акушерство и гинекология и в този период вече по негова инициатива и на д-р Стоилов, който е главен лекар на амбулаторията в града, решават да бъде основан градски родилен дом. През 1942 година д-р Кондоферски за първи път в Самоков прилага пеницилинотерапията, а през 1949 година прави първото кръвопреливане в града", каза в предаването "Хоризонт до обед" Пиарет Кондоферска, дъщеря на д-р Петър Кондоферски.

През 1964 година комунистическата власт прави опит да го изкара враг на народа, но не успява. През 1971 е обвинен в шпионаж.

"Заради болката на доктора по неговата първа дъщеря - Симона, която заминава заедно с майка си във Франция и с които той се разделя, той "преследва" доста често французи, които са идвали в България - в Самоков, в Боровец. Установявал е контакти с тях, за да може да изпрати по тях подаръци и пари на своята дъщеря, за която той много е тъгувал и която е подпомагал, за да може да завърши. Тя действително завършва професура във Франция", допълва Пиарет Кондоферска.

Това дава основание на тогавашната власт да обвини д-р Кондоферски в шпионаж. 

"През цялото време, докато е бил в Старозагорския затвор, е лекувал жените на служителите в този затвор. Той никога не е прекъсвал тази дейност. Живо се интересува от всички новости в медицината и до края на живота си - 1991-а, той непрекъснато четеше и се образоваше", изтъкна Пиарет Кондоферска. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна