Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматичен спад на бизнес нагласите в ЕС и България заради коронавируса

През февруари 2020 година икономическите и потребителките нагласи в ЕС, еврозоната и България се влошиха драматично, тъй като пандемията от коронавирус засегна всички стопански сектори с оглед на силно рестриктивните мерки с цел ограничаване на заразата, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се срина през март до 94,5 пункта от 103,4 пункта през февруари, отбелязвайки рекорден месечен спад откакто същества това проучване от 1985 г. насам и достигайки най-ниско ниво от август 2013 г. Аналогичният индекс за целия ЕС падна също много рязко до 94,8 от 103,0 пункта.

Предишният най-силен месечен спад на икономическото доверие в Европа беше отчете през октомври 2008 г. - месец, след като фалира банката  Lehman Brothers, което даде старт на последната глобалната финансова криза.

Европейската комисия отчита драматично влошаване на бизнес нагласите във всички водещи икономики, като спадът е най-голям в Италия (с цели 17,6 пункта за месец) - страната, която се оказа най-тежко засегната от вирусната пандемия, следвана от Германия (спад с 9,8 пункта), Франция (с 4,9%), Нидерландия (с 4,0%) и Испания (с 3,4%).

Важно е обаче да се отбележи, че голяма част от проучването на ЕК беше проведено между 26-и февруари и 23-ти март - преди да бъдат приети още по-стриктни мерки в отделните държави, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Аналогичният индекс на икономическите нагласи в България падна през март до 95,9 пункта от 98,3 месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от ноември 2013 г.

Бизнес нагласи се влошават силно във всички важни икономически сектори в рамките на Европа, като най-отчетливи са спадовете в сферата услугите, в индустрията и при търговията на дребно при по-сдържано понижение в строителството.

За България, ЕК отчита по-ограничено отслабване на бизнес доверието в индустрията при по-силен спад в търговията на дребно и в строителството и много слабо повишение в сферата на услугите.

Потребителското доверие също отбеляза силен спад през март, като съответният индекс за 27-те страни на ЕС (изключвайки вече Великобритания) се понижи до -10,4 пункта от -5,9 пункта през февруари, а в рамките на еврозоната - до -8,3 пункта от -0,2 пункта.

Според ЕК индексът на потребителските нагласи с България се влоши през март до -24,1 пункта от -21,2 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от миналия септември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна