Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Не може само тировете да се движат, хората също са необходими

И ЕС, и СЗО подцениха заплахата от новия коронавирус, смята журналистът

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

"ЕК трябва да следи за функционирането на системите, а липсата на движение на хора означава, че в много държави ще липсват ценни кадри, затова се издават тези насоки, за да може да има все пак някакво презгранично движение. Не може да се движат само тировете със стоки, хората също са необходими". Това каза в предаването "Нещо повече" журналистът Светослав Терзиев и обясни, че след първоначалната нерешителност Европейската комисия вече се организира и днес е пуснала нови насоки за движението на работниците през границите на страните, защото се блокира цялата система.

"Хаотични действия и в един момент опит за координация". Така журналистът от вестник "Сега" определи реакцията на ЕС на пандемията от коронавируса. Според него това е било очаквано, защото в евроинституциите липсва готовност за посрещане на такъв тежък проблем. Той коментира, че засега координацията върви доста мудно. 

Терзиев коментира критиките на Италия към ЕС и недоволството ѝ липсата на навременна солидарност от страните от ЕС:

"Италия има причини за това, но едва ли от Рим ще тръгне идея за разваляне на Европейския съюз, защото точно в италианската столица е подписан договорът за създаването на ЕС".

Според него е пресилено да се говори, че затварянето и самоизолирането на държавите ще доведе до разграждането на ЕС.

"Става дума за прекъсване на физическа връзка, но не на прекъсване на социалните връзки", каза той и припомни, че СЗО препоръча да се говори за физическо дистанциране, а не са социално дистанциране.

За държавите от бившия социалистически блок е по-лесно да се затворят, защото за тях не е много далече времето, в което те бяха в изолационизъм:

"Това е същото поколение, което е живяло в условията на затворени граници, като добавим и едно по-младо, което е израснало след това. По-лесен е процесът да се самоорганизира едно такова общество да се изолира. Докато виждаме в Швеция колко е трудно да ги убедят да предприемат някаква изолация. Стигнали са до препоръката не повече от 50 души да се събират на едно място". 

Eвропейски "План Маршал" 

Педро Санчес

Предложението на испанския премиер Педро Санчес за европейски "План Маршал" за възстановяване на държавите от ЕС след кризата с Covid-19 Светослав Терзиев коментира в контекста на продължаващите спорове на лидерите на страните на провеждащите се Съвети:

"За да има такъв план, трябва да има някаква сила, която да прелее кръв на другите. Кои са страните, към които се обръщат очите в такива случаи, това са Германия и северните държави - те имат по-големи резерви. Южните държави са закъсали повече и с дългове, които далеч надвишават техния Брутен национален продукт. И спорът е дали някои от тези дългове не могат да се трансформират по някакъв начин, за да бъдат разпределени като бреме върху повече държави. Естествено, че северните държави не са ентусиазирани и не са съгласни да се въведат коронаоблигации".

Журналистът беше категоричен, че и ЕС, и СЗО са подценили заплахата от новия коронавирус.

Цялото интервю на Людмила Железова с Светослав Терзиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!