Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските банки изразяват готовност да прилагат реда за отсрочване на кредитни вноски

Петър Андронов - председател на Асоциацията на търговските банки.
Снимка: БГНЕС

Българските банки са готови да прилагат реда за отсрочване на кредитни вноски веднага след оповестяването му. Позицията бе оповестена чрез публикация на председателя на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов в тримесечния бюлетин на организацията. Очаква се редът да бъде оповестен в сряда.

Българските банки работят индивидуално с всеки клиент, за да могат заедно да постигнат най-добрите условия за справяне с трудностите, предизвикани от Covid-19, категоричен е председателят на асоциацията Петър Андронов.

Той определя като важна стъпка решението на Единния банков орган да предложи правила за отсрочването на кредитни задължения. Тези правила ще бъдат приложени у нас след специални указания от БНБ.

Шефът на БНБ: Не се отказваме от пътя към ERM II

От своя страна гуверньорът Димитър Радев разяснява досегашните мерки за допълнително подсигуряване на банковата система в своя публикация. Радев е категоричен, че банката работи по различни сценарии за влошаване на икономическата ситуация и отражението ѝ върху системата.

След второто тримесечие на годината вероятно ще има по-голяма яснота около интензитета на шока, смята гуверньрът.

В края на публикацията си той категорично подчертава, че страната ни не се отказва от пътя си към валутния механизъм, предхождащ еврозоната и тясното сътрудничество с единния банков надзор, но ключовата стъпка в тази посока най-вероятно ще бъде забавена заради кризата с Covid-19.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!