Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания и Италия остават в епицентъра на епидемията в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 25 000 са жертвите на коронавирусната инфекция в Европа. Регистрираните заразени са почти 400 000.

Най-засегнатите страни са Италия с близо 11 000 смъртни случая и Испания - с над 7000.

Началникът на испанския здравен кризисен щаб Фернандо Симон, който ръководи борбата с коронавируса в страната, беше диагностициран с Covid-19.

Медицинските работници в Испания с положителни проби са 12 298, а общият брой на установените заразени в страната е 85 195.

Спрямо вчера това е нарастване с осем процента. За последните 24 часа смъртните случаи се увеличиха с 812 до 7340, което е лек спад спрямо предишния ден.

"Изписани са 16 780 лица, което представлява около 20 процента от установените случаи. Дори да "изравним кривата" с всички мерки за изолация, натискът към интензивните отделения през следващите седмици ще бъде значителен.

Заради това мислим, че допълнителни мерки за социално дистанциране ще са от съществени значение", каза заместник-министърът на здравеопазването на Испания Мария Хосе Сиера.

От 14 март в почти цялата страна е забранено излизането от вкъщи освен за придвижване до работно място, покупки на храна, получаване на медицински грижи или кратка разходка на куче.

В събота премиерът Педро Санчес последва примера на Италия и спря работата на икономическите дейности, които не са от първостепенно значение за две седмици.

За жизненоважни са определени здравният и енергийният сектор, както и хранителната промишленост, но строителството и по-голямата част от офис дейностите се преустановиха.

Междувременно Нидерландия отчете скок от осем процента при регистрирани заболели до 11 750 и нови 93 смъртни случаи, които общо стават 864.

Броят на смъртните случаи във Франция пък достигна 3 024 или 418 повече за последното денонощие, съобщи в понеделник Агенцията за обществено здраве на страната.

В страната има потвърдени 44 550 случая на заразени с Covid-19, докато 7 927 французи вече са се възстановили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна