Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовица Арсич: Левски Лукойл се опитва да манипулира отборите

Йовица Арсич поддържа тезата си, че първенството не трябва да бъде подновявано.
Снимка: balkan-basket.com/

Старши треньорът на мъжкия баскетболен шампион Балкан (Ботевград) Йовица Арсич заяви в интервю за официалния сайт на клуба, че смята, че първенството в НБЛ не може да бъде подновено през този сезон.

Сръбският специалист обвини Левски Лукойл, че столичани са сменили позицията си за продължаване на шампионата и са опитали да манипулират отборите на Общото събрание чрез капитана на националния отбор Чавдар Костов.

Това се е случило по време на онлайн събранието на лигата в понеделник, което се проведе с участието на представители всичките десет участници в НБЛ. На него отборите не успяха да се споразумеят за бъдещето на първенството, като така окончателното решение ще бъде взето от УС на БФБ в началото на април.

Според Балкан предложенията да се изчака 15 май за започване на подготовка и продължаване на кампанията след това са нереалистични, както и доиграването на сезона без пълните състави на отборите. Отборът от Ботевград е лидер в класирането след изиграването на 20 кръга от редовния сезон с 19 победи и 1 поражение, пред носителя на националната купа Левски Лукойл, който е с мач по-малко и има 17 успеха и 2 загуби. Ако предложението на ботевградчани бъде прието, то те ще станат шампиони на страната за втора поредна година.

"За нормална подготовка всички отбори предвиждат поне пет седмици преди да започне първенството. След два месеца почивка сега, ако искаме играчите да са в нормално физическо състояние и не да рискуваме контузии, това означава, да започнем подготовка средата на май, а мачовете да бъдат в края на юни. Докога ще се играе? Това е безумно, което се предлага", заяви Арсич.

"Смятам, че Левски Лукойл се опитва да манипулира отборите като смени позицията си, а обвини нас в противоречие. На първата среща позиция на Балкан беше да се изчака до 29 март, ако има условия да се доиграе, а ако няма - да се прекрати първенството. Тогава от Левски Лукойл казаха, ако може до Великден (19 април) да се започне с тренировки, а май месец да бъдат мачовете. Сега ние заставаме зад същата си позиция, но тяхната вече е, ако на 15 май е позволено да се тренира, през юни и юли да се играят мачовете. Това е една манипулация. Тях не ги интересува съдбата на българските играчи, а дали "Лукойл" ще продължи да им бъде спонсор. Ако не станат шампиони, което няма да се случи, вероятно ще имат финансови проблеми", допълни наставникът на Балкан..

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени