Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо до хладилника и далече от фитнеса - стратегии за справяне с храненето от стрес

Снимка: Ани Петрова, БНР

У дома между четири стени. Близо до хладилника и далече от фитнеса. Това може да бъде предизвикателство за мнозина. Имаме повече време за готвене и хапваме повече от стрес. Как да се справим?

Жасмина Гевезиева е преборила хиперфагия на психологическа основа. Сега тя и от личен опит може да дава препоръки как да се храним по-разумно в ситуация на карантина.

Кутийки за утре

Една от печелившите стратегии е да определим от предния ден какво ще ядем утре. Храната се подготвя от предната вечер и на следващия ден се храним само с определеното. „Така имаме много по-малък шанс за провал. Предварителната подготовка предпазва от поражения”, коментира в предаването „Хоризонт до обед” Жасмина Гевезиева.

Добре е готвенето да се случва на по-големи интервали от време – например през два-три дни и в по-големи количества, които след това да се разпределят, обясни тя.

Предвид ниския енергоразход у дома, имаме нужда от по-малко храна от обичайното. Храним се повече и от стрес, нервност и от скука, както и например заради това, че предварително не сме си задали какво да похапваме, смята Жасмина Гевезиева.

Заради различните калорийни нужди универсална рецепта за оптимално хранене няма. Калорийните калкулатори в интернет обаче дават добър ориентир от какво имаме нужда и как да бъде разпределено то като макронутриентни стойности – мазнини, въглехидрати, протеини.

В период на домашна изолация по време на епидемия е добре да приемаме витамин А и С, омега 3 мастни киселини, пробиотици и селен.

Аптечката ни е в магазина, а магазинът в момента е почти единственото място, до което можем да ходим”, допълва Жасмина Гевезиева.

Снимка: БГНЕСТя съветва да се увеличи консумацията на протеини, например месо, както и на сурови храни. Спокойно може да присъства и шоколадът, стига да не е внеограничени количества.

Коя е вашата trigger храна?

Всеки може да определи своята т.нар. тригър храна (от англ. - спусък), която го кара да яде още и още. Когато сме наясно със своя модел „ако започна, не мога да спра”, можем да се справим по-лесно.

Поривите са на емоционална основа, казва Жасмина Гевезиева. Един от работещите механизми е стратегията на 20-те минути, или отлагането на желанието във времето.

Ако имаме много силно желание за определена храна, си навиваме алармата за след 20 минути. Ако тогава желанието не е отслабнало, пробваме да навием алармата за втори път. Ако е на емоционална основа, тези пориви отминават, оптимист е Жасмина.

И двата пола са податливи, но при жените като по-емоционални, се добавят и хормонални изменения веднъж месечно и те стават по-податливи на хаотично и нерационално хранене.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна