Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИБА мисли варианти за континенталните първенства

Баскетболистите на България имат шансове да играят на финалите на европейското, но не се знае кога ще бъде то.
Снимка: bgbasket.com

Световната федерация по баскетбол (ФИБА) обмисля варианти за нови дати за провеждането на континенталните първенства по баскетбол, които бяха насрочени за 2021 година.

Причина за това стана преместването с година заради пандемията от коронавирус на олимпийските игри в Токио за периода 23 юли - 8 август 2021 година.

Европейският шампионат за мъже по програма трябва да се играе в четири страни от 2 до 29 декември догодина, но по всяка вероятност ще се състои на други по-късни дати, тъй като има опасения, че надпреварата няма да бъде атрактивна за водещите отбори, а и от ФИБА смятат, че е неуместно две такива големи състезания да се провеждат едно след друго с толкова малка разлика във времето.

Първенството на Стария континент при жените, на което домакини трябва да бъдат Франция и Испания от 17 до 27 юни, пък може да остане по програма, като се използва за подготвителен турнир за олимпийските игри, но пък от друга страна се покрива със срещите от европейското първенство по футбол, което също беше пренасрочено за периода 13 юни - 13 юли 2021 година, а това може да повлияе негативно на зрителския интерес.

Съществува вариант и двете състезания да бъдат преместени за 2022 година, когато международният календар е по-свободен, като не се изключва и възможността някое от първенствата да бъде изцяло отменено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!