Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимавайте с чая и кафето при простуда и грип

Снимка: Pixabay
Чаят и кафето могат да забавят процеса на оздравяване от простуда или грип заради високото съдържание на кофеин. Как той пречи на организма да се излекува и с какво да заменим тези любими напитки, разказва медицинската журналистка Олга Кашубина.

Един от най-разпространените стереотипи е, че горещите напитки ускоряват процеса на оздравяване при простуда и грип. Всеки сам за себе си може да прецени дали да го следва, но има нещо, което е хубаво да се знае - далеч не всички горещи напитки могат да помогнат по време на болест.

„Когато сте настинали, бих препоръчала да пиете нещо различно от чай и кафе. При висока температура си струва да пиете вода, компот. Трябва да бъде напитка без кофеин, за да можете след това да спите. Сънят е най-доброто лекарство срещу настинката от общодостъпните и безплатните“, смята тя.

Освен напитката, важна е нейната температура. Не е задължително да пиете нещо горещо. От температурата на напитката зависи ефектът, който тя ще окаже на болния организъм.

„Студените, но не ледени напитки помагат за естественото охлаждане на човек, който има треска. В същото време напитките от хладилника могат да стеснят съдовете в гърлото, и от това може да ви стане по-леко при ангина. Ако повече ви харесва горещото, такива напитки разширяват съдовете и отпускат, все едно сте си взели гореща вана. От тях може да ви се прииска да заспите, а ако ви мъчи температура или ви е лошо, това е нещото, което ви трябва“, смята Кашубина.

Напитките могат само да ускоряват или забавят естествения процес на оздравяване на организма. Ако ви е нужно лекарство, то най-добре е да отидете в аптеката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!