Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София - живот с маски (снимки)

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за задължителното носене на маски на закрити или на открити обществени места предизвика сериозна реакция на обществото. Предвиждаше се и глоба от 5 хиляди лева при неспазване на наредбата.

Основният аргумент на недоволните беше, че заповедта е незаконна и че държавата не е осигурила условия за спазването й. Мнозина заляха социалните мрежи с въпроси откъде могат да си закупят задължителните маски. 

Въпреки че генерал Венцислав Мутафчийски обяви, че ще има гратисен период до 00.00 ч. в събота, за да може хората да си набавят достатъчно маски, малко по-късно здравният министър, на брифинг лично съобщи, че отменя заповедта си.


Кирил Ананиев каза още, че българската държава ще закупи един милион предпазни маски, които чрез министерството на труда и социалната политика и неговите регионални служби ще бъдат раздадени на хората, които са социално слаби и които нямат възможност да си закупят такива маски. Той уточни, че ще бъдат поръчани маски от типа FFP2 или FFP3, които са най-добрата защита за гражданите.


Ако се наложи отново да се издаде заповед за задължително носене на маски, ще бъде намален големият размер на глобата от 5000 лева за неспазването й, увери Ананиев. Той посочи, че правителството силно подкрепя носенето на предпазни маски, като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса. 

Без изрична заповед много хора си набавиха необходимите маски или сами си ушиха такива. Галерията от снимки на Ани Петрова показва разнообразието от идеи и сериозността, с която гражданите приемат извънредните мерки.












Но природата се събужда за живот - цветна и красива. 



И животът ще продължи.

Снимки: Ани Петрова 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна