Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализацията на бюджета влезе в парламента

Няма да има увеличаване на данъците заради кризата с Covid-19, въпреки че ще се наложи увеличаване на дълга и дефицита

| обновено на 31.03.20 в 20:16
Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

Законопроектът за актуализацията на бюджета е внесен за разглеждане в парламента, който насрочи извънредно заседание на 2 април. Утре се очаква бюджетната комисия да разгледа проекта.

Финансовият министър Владислав Горанов, който представи актуализацията на финансовата рамка заяви, че проектът е разработен при прилагане на най-негативния сценарий за развитие на ситуацията с коронавируса.  Той обясни, че няма да има увеличаване на данъците заради кризата с Covid-19, въпреки че ще се наложи увеличаване на дълга и дефицита. 

Предвижда се лимитът за нов дълг да бъде увеличен до 10 милиарда лева, при настоящ таван от 2 милиарда и 200 милиона лева.

При най-негативния сценарий икономиката ще спадне с 3% на годишна база, а в хазната ще се отвори празнина от 3 милиарда и 500 милиона лева.

Заедно с допълнителната капитализация на Българската банка за развитие в размер на 700 милиона лева тя трябва да бъде финансирана през дълг, обясни финансовият министър Владислав Горанов:

„4,2 милиарда, останалата част от лимита ще бъде активирана само в случай, че се налага след кризата или в следващите месеци в хода на 2020 година осигуряването на допълнително ликвидно финансиране за консолидираната фискална програма“.

Или казано по друг начин  - няма да се бърза да се поема цялата сума от 10 милиарда лева нов дълг. Ако се стигне до този сценарий, ще трябва нова актуализация на бюджета, а спадът на икономиката ще е шест или седем процента:

„В момента не говорим за такъв сценарий. И, разбира се, този дълг се обслужва от текущото превишение на приходите над разходите във всеки един следващ бюджет. Тоест на въпроса: Откъде ще се връща дълга - от бюджета. На въпрос: Ще се вдигат ли данъците – не“.

Един милиард лева е осигурен в подкрепа  на заетостта през „мярката 60 към 40“, като в края на периода прогнозата е, че безработицата ще бъде 6,2 на сто.

Храните и стоките от първа необходимост ще поскъпнат с около 4%, а износът на стоки и услуги ще се свие около 16 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени