Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничения в Австралия: Максимум 12 бутилки вино и 24 бири

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Максимум 12 бутилки вино и два стека с 24 бири. Такива са ограниченията за продажба, приети днес от австралийската асоциация на магазините за алкохол, за да се спре изпразването на рафтовете поради опасенията за недостиг заради епидемията от Ковид-19, предаде "Франс прес".

Австралийците се втурнаха към магазините за алкохол заради съобщенията за затваряне на всички магазини и търговски дейности, които не предлагат стоки от първостепенно значение, а сред тях са и баровете, за да се спре разпространението на коронавируса.

Очевидно несигурността около снабдяването подтикна някои хора да пазаруват различно. Това посочи в комюнике Джули Райън, главен изпълнителен директор на професионалната асоциация на търговците на дребно на алкохол.

Ограниченията предвиждат, че един клиент не може да излезе от магазина с повече от 12 бутилки вино и два стека с 24 бири или с над 10 литра пакетирано вино, или два литра спиртни напитки.

Разходите за алкохол в магазините са нараснали с 86 процента през миналата седмица, според данните на "Комънуелт банк" (Commonwealth Bank), една от най-големите финансови институции в страната.

Австралийците не са сред най-големите потребители на алкохол в света. В доклада на Световната здравна организация от 2018 година за потреблението на алкохол се посочва,че австралийците над 15 години консумират средно 10,6 литра алкохол годишно спрямо 15,2 литра за молдовците и 15 литра за литовците, припомня АФП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!