Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Муравей Радев: Мярката 60/40 е реална подкрепа за бизнеса

Муравей Радев
Снимка: БГНЕС

Актуализация на бюджета трябва да има и това е точното време за първата, дано е и последната, актуализация. Мярката 60/40 е реална подкрепа за бизнеса. Може и да се подобри през следващите месеци, като се вземат предвид идеите на работодателите“. Това каза пред БНР бившият министър на финансите Муравей Радев.

Според него важният въпрос е дали актуализацията на бюджета е достатъчна мярка:

За мен и за тримесечна криза е на ръба, защото има сериозни рискове в приходната и в разходната част на предложената актуализация. Световната икономика стремглаво пада. България какво прави? Дано Министерството на финансите да са смятали вярно“.

В предаването „Нещо повече“ Радев прогнозира, че предвиденият БВП ще е по-малко от предвиденото:

„Спадът ще е повече от предвидените 6 млрд. лева, което носи угроза върху приходната част, тя да бъде още по-малко... В разходната част се предвиждат 1 млрд. лева повече от сега - по бюджет, но дали ще стигнат, ами, ако кризата се задълбочи. Много вероятно е да има нужда от допълнителни социално-икономически мерки със съответното финансиране“.

По думите му, ако България беше част от еврозоната, можеше да разполага с повече пари от Европа в помощ за решаване на проблемите, създадени заради кризата и акцентира върху важността страната ни да кандидатства за влизане в ERM II.

Интервюто с Муравей Радев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна