Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: Кирил Фалин

Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите в 15-дневен срок лично да извърши проверка на инсталациите за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ и да представи обобщен доклад за това, обявиха от обвинението. Това става, след като на 30 март екипи на Икономическа полиция и РИОСВ влязоха отново да проверят гори ли централата отпадъци и дали това става в нарушение на правилата. 

Министърът на околната среда и водите следва лично да провери и да докладва дали са изпълнени изискуемите условия за горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД и дали в инсталациите  се горят само и единствено такива, които отговарят на издаденото комплексно разрешително.

Освен това трябва да се провери дали е монтирано предвиденото в комплексното разрешително оборудване - пречиствателни съоръжения като филтри и автоматични системи за извършване на собствени непрекъснати измервания. 

В деня на проверката изпълнителният директор на ТЕЦ-а инж. Емил Христов обяви, че всички изисквания от тяхна страна вече са спазени и в централата се карат по около 20 тона дневно отпадъци от завода при гара Яна. 

Граждани от Бобов дол и Дупница споделиха пред микрофона на БНР, че недоумяват на какво основание екоминистърът е подновил разрешителното в ТЕЦ "Бобов дол" да изгаря отпадъци.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна