Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните борси приключват най-лошото си тримесечие от поне 2008 г. заради Covid-19

Световните пазари на акции приключват най-ужасното си тримесечие от повече от десетилетие насам с оглед на огромните икономически щети, които пандемията от коронавирус нанася в глобален план.

Глобалният фондов индекс MSCI, включващ борсите на почти 50 държави по света, се понижава с над 20% в рамките на първите три месеца на годината за пръв път от глобалната финансова криза през 2008 г.

Европейските пазари на акции приключиха търговия в последния ден на март с относително прилични повишения, намирайки известна подкрепа от данните за известно намаляване/стабилизация на броя на новозаразените с коронавирус в Италия. Инвеститорите също така реагираха позитивно на представените по-рано през деня изненадващо силни данни за възстановяване на производствената и на общата бизнес активност в Китай през март, след като вирусната епидемия в азиатска държава сякаш без овладяна по-рано този месец.

Общият индекс Stoxx Europe приключи търговията на 31-ви март с повишение от 1,65%, но в рамките на изминалото тримесечие индексът загуби цели 23% от стойността си, или 2,8 трлн. долара пазарна капитализация на европейските компании, влизащи в него. Това е най-лошото представяне на основният европейски борсо индекс от поне 2002 г. насам.

Немският индекс Dax 30 се повиши в рамките на деня с 1,22%, но и той загуби близо 25% от стойността си през първото тримесечие на 2020 г. - най-драматичен спад от 2011 г. насам.

Въпреки днешния отскок с 1%, основният индекс на борсата в Милано FTSE MIB се срина с около 27% през периода януари - март, което е негово най-лошо представяне в историята на фона на ужасната епидемия от коронавирус в Италия. Тримесечен спад с 30% отбеляза и испанският фондов индекс Ibex-35.

Британският индекс FTSE100 също нарасна в рамките на деня с близо 2%, но се раздели с близо 25% от стойността си през първото тримесечие, което представлява най-голям спад на Лондонската борса от далечната 1987 г.

Подобно ужасяващо слабо представяне бележат и пазарите на акции на Уолстрийт, като широкият индекс S&P500 е на път да отбележи най-слабото си първо тримесечие от 1938 г. насам!

Към средата на търговията във вторник той се понижава с близо 1%, губейки само през март около 12% от стойността си, а за първото тримесечие на годината - близо 20%. Това може да да се окаже най-слабото му тримесечие от 2008 г. насам.

Индексът на сините чипове DJIA спада в рамките на деня с 0,8% и с близо 13% през март. В рамките на тримесечието той вече губи над 22% от стойността си, което може да се окаже най-трагичното му представяне от 1987 г. и най-лошото в историята първо тримесечие.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава във вторник с 0,45% и с близо 10% в рамките на март, като за първото тримесечие се очертава той да се раздели с около 14% от стойността си за пръв път от 2008 г. насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени