Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 46 души са починали от коронавируса в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нови 46 души са починали от коронавируса днес в Турция. С това общият брой на жертвите на заболяването в югоизточната ни съседка от 17 март насам достигна 214, съобщи турският здравен министър Фахреттин Коджа.

Според информацията му 2700 души са новите заразени с коронавируса. С това общият брой на заразените в Турция надминава 13 500. 

Днес над 15 000 души са били подложени на тестове, след като броят на центровете за тестване в страната достигна 75. 847 пациенти са в интензивни отделения, 622 от тях са интубирани. Общо 243 пациенти са били излекувани.

Лекари изразяват тревога, че скоростта на разпространение на новия вирус в Турция е по-голяма от тази в други от най-засегнатите страни.

Обявената от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган вчера благотворителна кампания предизвика политическа полемика в страната.

Опозиционни политици поискаха информация какво се случва със средствата, събрани във фонда за безработица, и в резервните фондове на Централната банка. Лидерът на Добрата партия Мерал Акшенер заяви, че даряването от страна на президента на 7 заплати не е достатъчно и той трябва да дари подарения му от Катар луксозен самолет. 

Същевременно по нареждане на вътрешния министър Сюлейман Сойлу са били блокирани сметки на управляваните от опозицията общини в Истанбул и Анкара за набиране на дарения.

Междувременно социалното министерство обяви какви са изискванията, за да могат около 2 млн. семейства да получат еднократна помощ от 1000 турски лири (около 300 лв.). Според изследване на синдиката Тюрк-Иш границата на бедността в Турция е около 2345 турски лири на човек месечно.

Още три махали бяха поставени под карантина. По-рано тази мярка беше приложена спрямо 41 малки населени места.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна