Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономическият съвет към Столичната община ще финализира мерките за подкрепа на бизнеса

Снимка: БГНЕС

Очаква се Икономическият експертен съвет към Столичната община да финализира пакета от мерки за подкрепа на бизнеса в София. Те ще бъдат предложени на работна група с представители на политическите сили в Общинския съвет. Целта е да се използват възможностите на общината, за да бъде подпомогнат малкия и средния бизнес в столицата, който е засегнат от извънредните мерки заради коронавируса.

Mерките, върху които се работи, са в две направления  - финансова подкрепа и административни облекчения. Част от тях включват удължаване на срока за плащане на такса ,,смет" за първото тримесечие - от 30 Април до 30 юни и удължаване с един месец на служебния абонамент на фирмите, които поради затварянето на синя и зелена зона, не са го ползвали. Друга част от мерките включва осигуряване на банкови гаранции за малки и средни предприятия чрез Общинския гаранционен фонд - до 50% от размера на кредита.

До няколко дни ще бъде готова и платформа, която ще обединява на едно място всички налични електронни услуги на общината, съобщи за „Хоризонт“ заместник-кметът по дигитализацията Владимир Данаилов:

„Това ще бъде едно място, където могат да се видят всичките електронни ресурси по всички направления. В момента има карантина, повечето хора работят дистанционно и за да може да спестим времето на хората, да бъде интуитивно, да бъде лесно, ние правим един такъв централизиран портал.“ 

Като част от мерките ще бъдат осигурени 60% от собствените приходи на общинските театри и други културни институции от общинския бюджет, с което да се гарантират заплатите на работещите в тях.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!