Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните членки на ЕС ще имат 37 милиарда евро за отговор на кризата с коронавируса

Снимка: архив

От днес страните членки на Европейския съюз ще разполагат с 37 млрд. евро за отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Средствата бяха освободени по бърза процедура след предложение на Европейската комисия и решение на Европейския парламент и Съвета. 

Тези 37 милиарда от средствата по кохезията ще могат да се ползват от държавите за укрепване на здравните им системи, в  подкрепа на малките и средните предприятия, краткосрочните схеми на работа и услугите в рамките на общността. Около 8 милиарда евро ще се  осигурят от неизразходваното авансово финансиране през 2019-та година по линия на структурните фондове. Останалите 29 милиарда евро ще бъдат изплатени на ранен етап от суми, които иначе щяха да бъдат дължими по-късно тази година. 
Средствата ще бъдат предоставени със задна дата от 1 февруари за покриване на разходи за спасяване на човешки живот и защита на гражданите. Страните  ще разполагат и с повече гъвкавост за да правят трансфери между програмите по политиката на сближаване за да пренасочват ресурси там,  където е най-необходимо. 
Съветът също така измени обхвата на фонд „Солидарност“ на Европейския съюз, за да включи към природните бедствия и извънредните ситуации за общественото здраве. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна