Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кабинетът определи ГКПП за "зелените коридори" за доставка на стоки

Редовно заседание на Министерския съвет чрез видеоконферентна връзка

| обновено на 01.04.20 в 11:52
Корановирусната криза стана причина за сериозни проблеми на транспортния сектор в Европа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерският съвет определи граничните пунктове на българска територия, през които ще се осигурява безпрепятствено преминаване на стоки, съобщи пресслужбата на кабинета.  Днес кабинетът проведе редовно заседание по видеоконферетнта връзка.

Планът за осигуряване на "зелени коридори" по европейската пътна мрежа

На границата с Гърция за основни гранични пунктове са посочени „Кулата“ и „Капитан Петко войвода“, а като резервен – „Илинден“.

Основните пунктове с Румъния са при Видин и Русе, а резервни са Оряхово и Силистра.

Определени са и точки за преминаване с държавите от Западните Балкани и Турция, за които Европейският съюз също е предприел действия за координиран подход.

Между България и Сърбия е определен ГКПП „Калотина“, към Турция - ГКПП „Капитан Андреево“, а към Северна Македония - ГКПП „Гюешево“.

Преминаването през тези гранични пунктове на "зелени коридори", включително всякакви проверки и здравни прегледи на транспортните работници, не бива да надвишава 15 минути по вътрешните сухопътни граници, гласи правителственото решение.

Граничните преходи на "зелени коридори" трябва да бъдат отворени за всички товарни превозни средства, превозващи всякакъв тип стоки.

На днешното си заседание Министерският съвет одобри и допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на  3, 1 млн. лева за възстановяване на транспортните и на разходите за наем на педагогическите специалисти от предучилищното и училищното образование.

Със средствата ще бъдат възстановени транспортните разходи на 16 451 педагогически специалисти от 2 724 институции от 264 общини.

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването - това са средствата по разкрита в Българската народна банка дарителска сметка BG43 BNBG 96613300148402, които ще послужат здравната система да бъде подпомогната по отношение на предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на коронавирусната инфекция и лечението и.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от