Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуморът - вечната стратегия срещу стреса

Снимка: https://pixabay.com/

Българите имаме добро чувство за хумор и сме запазили топлината в отношенията си в много висока степен и дори виртуално, тези два фактора продължават да ни помагат да се справяме и да поддържаме достатъчна устойчивост - те са и това, което ще продължи да ни крепи, заяви психологът доц. Маргарита Бакрачева пред БТА. 

Усмивката, а особено споделената усмивка, носи щастие, а две от съставките на психичното благополучие са позитивни емоции и положителни взаимоотношения с другите. Когато останалите елементи като ангажираност, смисъл и постижения са поставени под въпрос от гледна точка на планиране и контрол, смехът е рецептата да се зареждаме краткотрайно, но често в личен план, за да почерпим сили да издържим, посочва тя.

Хуморът е вечната стратегия за справяне със стреса, позната от хилядолетия. Най-големият плюс е спонтанното му възникване, което помага да ни съпътства дори и в най-трудни моменти. Насочен към другите, към себе си, към събития и ситуации - той универсално води до спадане на напрежението, отбелязва психологът.

Доц. Бакрачева е категорична, че усмивката е единственият сигурен антидот на негативите, които понасяме. Тя е олицетворение на единствената положителна от универсалните базови емоции, с които се раждаме - радостта. Искрената усмивка помага за подаване на сигнали към мозъка и тялото, че ситуацията не е толкова опасна и по този начин противодейства и физиологично на отрицателното въздействие на стреса върху организма, който образува друг тип реакция и води до спад на имунната система. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна