Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват предпазните средства, предлагани на потребителите в София

Инспектори на ДАМТН и КЗП започнаха проверки в търговската мрежа

Снимка: БГНЕС

Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) започнаха съвместни проверки в търговската мрежа в столицата.

Проверките са в изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура  и обхващат нискобюджетни търговски обекти, познати повече като „Магазин за един лев“, малки квартални железарии и др.

Инспекторите проверяват за предлагани на пазара продукти, за които има данни, че не изпълняват законовитe изисквания.

От ДАМТН посочват, че във фокуса на проверката са личните предпазни средства като предпазни маски, очила за индивидуална защита, предпазни ръкавици и други стоки, които попадат в обхвата на европейския регламент за личните предпазни средства (ЛПС).

Ще се следи за:

·  нанесена маркировка за съответствие СЕ;

·  задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти;

·  инструкция за употреба на български език, от производителя, в която да е описан ясно рискът, от който продуктът защитава ползвателя;

·  нанесени наименование и адрес на производител и вносител;

·  декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административнонаказателни действия, отбелязват от  агенцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна