Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Надеждите за скорошно възстановяване от коронавирусната пандемия бяха помрачени, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди, че предстои много болезнена борба с вируса, по време на която в САЩ ще починат поне сто хиляди души, пише "Вашингтон пост".

Световната икономика преживява сериозен спад на фона на трудностите, които изпитват компаниите и домакинствата във връзка с въведените заради пандемията ограничения.

Три месеца след началото на пандемията американските политически лидери подчертават, че Съединените щати са изправени пред трудния избор между икономическото благополучие и опазването на човешкия живот, пише "Ню Йорк таймс".

С наближаването на пика на разпространението на Covid-19 е много лесно фокусът да падне предимно върху медицинското измерение на кризата и да бъде игнорирано негативното й въздействие върху икономиката, коментира "Дейли телеграф".

Британското правителството води гаранционна политика на стойност стотици милиарди паундове с надеждата, че компаниите ще преминат през бурята.

Русия "приема предизвикателството" на коронавирусната пандемия, пише "Росийская газета" в заглавие на коментар за гласуваните вчера от парламента закони за борба с инфекцията. Най-голям отзвук получават текстовете, увеличили наказанията за нарушители на карантинните правила - в тежки случаи до 7 години затвор, изтъква изданието.

Новите мерки ще се прилагат при "вина по невнимание". Евентуални умишлени действия ще се разглеждат вече като тероризъм, хулиганство или диверсия, уточняват вносители на поправките.

Руският патриарх Кирил ще обиколи в петък Москва с автомобил, носейки богородичната икона "Умиление". Православната църква се обръща към вярващите с молба да се помолят същия ден на Св. Богородица, за да избави Русия коронавирусната инфекция, пише "Комсомолская правда".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна