Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските банки спират раздаването на дивиденти по време на вирусната пандемия

Най-големите кредитори в Обединеното кралство, включително банките Barclays и HSBC, спират изплащанията на дивиденти на своите акционерите и плановете си за за обратно изкупуване, тъй като техният надзорен орган им оказа натиск да разполагат със свободен капитал по време на коронавирусната криза.

Решението следва искането на регулаторния орган към Английската централна банка към водещите кредитори да преустановят раздаването на дивиденти, за да имат възможност да оказват подкрепа на икономиката на Обединеното кралство, която се бори с пандемията от коронавирус.

Всички водещи банки Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, Natwest Group и Royal Bank of Scotland направиха официални изявления, потвърждаващи, че ще се съобразят с това искане.

Решението за прекратяване на раздаването на дивиденти през настоящата година причини силен спад на акциите на големите британски банки при старта на днешната търговия на Лондонската борса.

Акциите на Barclays PLC поевтиняват с 5%, на HSBC Holdings PLC- с над 8%, на Lloyds Banking Group PLC - с близо 6% и на Royal Bank of Scotland Group PLC - с 6,5%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!