Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС вини Китай и Русия в разпространение на дезинформация насред пандемията

Снимка: архив

Китай и Русия продължават да използват глобалната криза с коронавируса, за да разпространяват фалшиви съобщения и друга онлайн дезинформация, според последния доклад на екипа на Европейската служба за външно действие, който работи в тази сфера, пише днес „Политико“..

Екипът „Ийст Стратком“, чиято дейност включва развенчаване на фалшиви новини, произлизащи от Русия, посочва, че има над 150 случая на прокремълска дезинформация, свързана с глобалната здравна криза от края на януари. Сред тях са твърдения, че ЕС е на ръба на колапс заради непохватна реакция на правителствата на Covid-19.

В социалните медии подобна реторика често се популяризира от руски медии като РТ и Спутник и се подчертава как Кремъл е бил по-добре подготвен от западните си партньори и как някои правителства в ЕС са приветствали помощ, предоставена от Москва и Пекин.

Засега тези послания все още не са стигнали до по-голяма публика и предимно остават в рамките на приятелски настроени към Русия и Китай граждани, в частност в страни като Италия, Испания и Гърция.

И Москва, и Пекин отричат тези обвинения. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна