Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Закъсняха с вземането на дълг

Снимка: БГНЕС

"Закъсняха с вземането на дълг". Това каза пред БНР Петър Чобанов - министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски. Той коментира, че за него е било очаквано пренасянето на коронавируса в Европа ще изиграе ролята на спусък за кризата, какъвто беше фалитът на "Лемън брадърс" през 2008-а година.

"Трябваше по-рано да се подходи международните финансови пазари и да се потърси някакво допълнително дългово финансиране, с цел - изграждане на допълнителен буфер. Но това не се направи, а сега вече ще е много по-трудно, тъй като пазарите ще се отнасят по-подозрително към развитието на ситуацията, и е нормално да се влошат перспективите за бюджета и да се очаква икономически спад".

Чобанов беше категоричен, че е необходим нов дълг, но е важен въпросът как ще се подходи:

"Единият вариант е да се подходи на по-малки стъпки, за да не се стряскат пазарите, т.е. да не се създават очаквания, че са ни необходими огромни средства, което в една нормална ситуация би означавало по-евтино да се финансираме".

По думите на финансиста се е подходило по втори вариант: "Да се обяви една по-голяма необходимост от дълг, която да се използва, и да имаме по-голяма гъвкавост".

Според Петър Чобанов е можело по-старателно към мотивите за искане на актуализация на бюджета да се обясни икономическият сценарий. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Петър Чобанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!