Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай спира износа на някои тестове за коронавирус след съмнение за тяхната точност

Снимка: Ройтерс

Пекин засилва надзора си върху износа на тестове за коронавирус, след като няколко европейски страни се оплакаха от точността на някои тестове, произведени от Китай.

Китайските износители на коронавирусни тестове вече трябва да получат сертификат за регистрация от Националната администрация на лекарствените продукти (NMPA), за да бъдат освободени от митницата на Китай, се казва в съобщението на NMPA, цитирано от Ройтерс.

Пекин насърчаваше китайските фирми да изнасят тестови комплекти и други доставки, за да помогнат в борбата с пандемията на коронавирус, което доведе до скока на компании, предлагащи тестови комплекти за държави, които отчаяно се опитват да се справят с бързо разпространяващата се силно заразна болест.

Някои китайски производители на тестови комплекти се възползваха от по-лесните разпоредби на ЕС, за ​​да пуснат своите продукти на европейския пазара, преди те да бъдат одобрени у дома.

През март служител на Министерството на образованието на Китай, заяви, че китайски комплекти за тестова за Covid-19 вече са доставени в 11 страни, включително Великобритания, Италия и Холандия.

Европейските здравни власти обаче поставят под въпрос точността на някои китайски тестове, предлагани в чужбина без одобрение на оторизираните за това власти в Китай.

Така например Испания изтегли партида от бързи тестове, произведени от китайската компания за диагностика Shenzhen Bioeasy Biotechnology, след като се установи, че те имат ниска чувствителност, което означава, че не са в състояние да открият инфекцията с достатъчна степен на вероятност.

Самата компания Bioeasy заяви през миналата седмица, че неточните показания може би се дължат на факта, че пробите не са събрани и обработвани правилно. Bioeasy също така каза, че не успява да комуникира адекватно с клиентите за това как да използва тестовете.

Отделно говорителка на китайското външно министерство заяви през миналата седмица, че и словашки правителствени служители са поставили под въпрос надеждността на бързите тестове, закупени от Китай.

Предварителното заключение на китайското консулство в Словакия беше, че неточностите са резултат от това, че медицинските работници използват неправилно комплекта, посочи говорителят на външното министерство.

Бързите тестове на фирмата Bioeasy, както и тестовете, за които се оплакаха словашките власти, са антигенни тестове, метод, който е насочен към протеина на вируса, за да се открие инфекцията и тези тестове могат да дадат резултати по-бързо от PCR тестовете.

Но антигенните тестове изискват по-високо ниво на вирусно натоварване и следователно могат да не успеят да диагностицират правилно хората, когато пробите съдържат само малко количество вирус, заяви пред Ройтерс д-р Чън Гуанцзе, професор по имунология в шанхайски университет Цзятун.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна