Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В частния сектор на САЩ бяха съкратени 27 хил. работни места през март

Това е първо намаляване на работните места от 2017 година насам

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През март работодателите от частния сектор на САЩ съкратиха работни места за пръв път от 2017 г. насам, тъй като икономика спря заради силно разрастващата се епидемия от коронавируса в страната, показват резултати от последното проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP).

Според доклада на ADP през март бяха съкратени 27 000 работни места в американския частен сектор, което обаче е далеч по-малко, отколкото прогнозите на икономисти и анализатори за загуба на поне 150 000 работни места.

Трябва обаче да се има предвид, че самото проучване беше проведено до 12-ти март, което е същият период, използван и от Департамента по труда при представяне на официалния ежемесечен доклад за американския трудов пазар и за нивото н безработица.

С оглед на това от компанията ADP заявиха, че представените днес данни не отразява цялостното негативно въздействие на пандемията от Covid-19 върху състоянието на общата трудова заетост в САЩ.

Според ADP най-силно пострадали за този период са били малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници), като те са съкратили 90 000 работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели до средата на миналия месец 7 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са добавили 56 000 нови работни места.

Секторът на услугите за сега пострада най-силно от коронавируса, като бяха съкратени нетно 18 000 работни места, като само в рамките на транспортния бизнес бяха съкратени 37 000 работни места, докато при професионалните и бизнес услуги бяха разкрити 11 000 нови работни места.

В производствения сектор пък бяха съкратени нетно 9 000 трудещи се, като в строителството бяха съкратени 16 000 работни места, но в промишлеността бяха разкрити нови 6 000 работни места.

В сектора на здравните услуги обаче бяха разкрити нови 48 000 работни места, тъй като  здравеопазването ще изнесе най-голямата непосредствена тежест от силно разгарящата се епидемия от коронавирус.

"Важно е да се отбележи, че Националният отчет за заетостта на ADP се основава на данни до 12-то число на месеца. Това е същият период, който Бюрото по труда използва за своето проучване", заяви Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP и добави: "С оглед на това проучването за март не отразява напълно най-новото негативно въздействие на Covid-19 върху ситуацията със заетостта, включително върху броят на заявленията за безработица, които бяха отчетени на 26 март 2020 г.".

Проучване на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през март, като осреднените прогнози на финансовите пазари са за съкращаване на около 160 000 неселскостопански работни места през миналия месец в резултат на вирусната епидемия. Очаква се и скок на нивото на безработица към 3,8% спрямо 50-годишното дъно от 3,5%, достигнато през февруари (най-ниска безработица от декември 1969-а година).



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна