Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Връщането на надвзети суми от "Булгаргаз" да обхваща само преките клиенти

В проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката не са обхванати всички групи крайни клиенти, като водачи на моторни превозни средства на газ, което създава условия за дискриминационно третиране. Това се казва в становище на КНСБ до ресорния министър Теменужка Петкова и председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов по повод предложенията за промени в Закона за енергетиката, които регламентират връщането на надвзетите суми от обществения доставчик на природен газ.

Според синдикалистите предложенията за промяна в закона засягат конкретен случай и не правят опит да регулират цялостно въпроса за уреждане на взаимоотношенията по веригата на доставките при разлики в регулаторно определени цени и реални пазарни цени.

От КНСБ предлагат законовата мярка да обхваща само преките клиенти на "Булгаргаз" и то в случай, че те нямат задължения към дружеството. В противен случай полагащите се суми да се прихванат от текущите им задължения.

Друго предложение на синдикалистите е клиентите на крайни снабдители на природен газ и на лицензираните дружества за извършване на дейности в енергетиката да бъдат компенсирани при изготвяне на изравнителните сметки и чрез корекции при ценообразуването за следващ период, във връзка с което КЕВР да разработи методика и указания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!