Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милан Кундера на 91 години

Случайно или не, авторът на "Шегата", "Книга на смеха и на забравата", "Смешни любови" е роден в Бърно на 1 април 1929 г.
Днес Милан Кундера навършва 91 години.

Кундера има славата на един от най-влиятелните, четени и цитирани, същевременно своенравни автори, които старателно отбягват медийното внимание и рядко дават интервюта. 

Започва литературната си кариера като поет, но впоследствие се отрича от поезията си. Първите си книги пише на чешки, след което преминава на френски. Отказва да бъде определян като чешки или френски автор. Твърди, че френският език за него е само работно сечиво и че негова родина е романът, че е емигрант в "поруганото наследство на Сервантес".

Сред големите теми на творчеството му е смехът – смехът като противоотрова на тоталитарните претенции да се обхване битието, като антитеза на кича и принуденото инфантилизиране на живота. В този смисъл романите му са много повече от политически дневници на тоталитарния режим в Чехословакия след смазването на Пражката пролет. 

В романите му преминават темите за паметта и забравата, за намесата на политическото в личното, както и – непосилната лекота на битието – заглавието, с което вероятно е най-известен.

Чуйте разговора с доц. Добромир Григоров, преподавател в катедра Славянски филологии на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, по повод 91-годишнина на писателя, както и репортаж от флашмоба, посветен на Кундера, проведен за 85-ата му годишнина в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!