Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Единение": Временно да се спре финансирането на големите инфраструктурни проекти

"Временно да се спре финансирането на големите инфраструктурни проекти от бюджета, общините да отложат капиталовите разходи, които не се свързани с форсмажорни обстоятелства. Българската банка за развитие да подпомага главно проекти, свързани със здравето на населението и с производството на храни за населението". Това каза пред БНР Георги Георгиев, член на инициативата "Сдружение единение", бивш зам.-министър и началник на кабинета на служебния премиер проф. Георги Бизнашки. От сдружението призовават на този етап от кризата да не се взема нов външен дълг, а държавата да се концентрира върху "преживяването на пандемията".

Той посочи в предаването "Нещо повече" и други предложения на "Сдружение единение":

"Нормално е редуцирането на текущите бюджети на министерствата, без Министерство на здравеопазването и на МВР, да бъдат редуцирани с разумен процент".

От сдружението настояват за засилен парламентарен и обществен контрол върху формирането на потребностите, свързани с кризата, и харченето на тези нови големи кредити, които правителството предвижда да вземе.

Георгиев акцентира и върху необходимост да се обърне внимание на проблемите в енергетиката, тъй като възстановяването на производството ще бъде свързано с цената на електроенергията в периода след пандемията.

България няма национална доктрина и няма задачи, които държавата би следвало да изпълнява, независимо от политическата конфигурация, заяви Георгиев и добави, че забавянето на развитието на държавата не трябва да бъде свързано с "не виждане на проблемите на страната и неумение да се организираме като общество".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Георги Георгиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени