Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните 25 контейнера с отпадъци поемат към Италия

2
Снимка: Румен Сарандев

Днес на пристанище "Варна" ще бъдат натоварени последните 25 контейнера с отпадъци от Италия и върнати обратно, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

С това се приключва процедурата по реекспорт на общо 147 незаконно транспортирани контейнера от пристанищата Варна и Бургас. 

За незаконните превози стана ясно през януари след съвместни проверки на регионалните екоинспекции, прокуратурата, Агенция "Митници", МВР и ДАНС. 

Според съпровождащите превоза документи, контейнерите е трябвало да съдържат отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето им обаче беше констатирано, че те са замърсени от други материали до степен, която предотвратява оползотворяването им по екологосъобразен начин. 

За вноса на такива отпадъци се изисква съгласие между двете държави. Страната ни не е била предварително уведомена, което представлява грубо нарушение на европейския регламент.

След установяването на незаконните превози, екоминистърът Емил Димитров сезира италианските органи и отправи искане за обратно транспортиране на контейнерите с общо тегло от близо 4000 тона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени