Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората в Гърция се адаптираха към ограниченията за движение

Снимка: БГНЕС

В Гърция хората се адаптираха към ограниченията за движение и не виждат трудност с получаване на разрешение. Масовите глоби също оказаха влияние.

За сега по последни данни Гърция се движи в ниска степен на разпространение на коронавируса. Специалистите предупреждават, че неспазването на ограничителните мерки ще доведе до силно разпространение на заразата.

Заразените са над 1300, починалите - 49 души.

Втора седмица в Гърция се излиза от къщи само по конкретна и неотложна причина. Пътуващите за работа напускат домовете с официален документ от работодателя. Всяко друго движение, свързано с пазаруване, посещение на лекар или за разхождане например на домашното куче става по два начина.

Най-бързия и лесен начин е изпращане на SMS, в което се посочва причината за излизане от дома, адрес и час на излизане.

Получавате потвърждение и тогава заедно с личната карта може да излезете. Ако обаче сте поискали разрешение за спортуване един час и през това време се окажете в магазин при проверка от полицията се налага незабавно глоба за невярно подадени към властите данни.

За възрастните хора, които се затрудняват да използват мобилните телефони има декларации, които се отпечатват и в този документ се попълват отново всичките лични данни и причината.

Носенето на лична карта също е абсолютно задължително. Процедурата е кратка, не отнема време.


Ако работите в малкото действащи още фирми и се налага по работа да посетите банката, например, отново се движите с разрешение от фирмата.

Полицията проверява непрекъснато и спазването на дистанция между хората. Забранено е да се събират групи от над 10 души, дори и да са на безопасно разстояние.

Засега няма ограничения, че излизането от къщи за пазаруване е допустимо през определен брой дни, но не повече от един път на ден.

За седмица наложените глоби в Гърция са над 10 хиляди, което стресна хората и започнаха да спазват всички указания на властите.

Най-трудно се оказа да се овладеят хората, когато времето  е слънчево и искат да се разходят по брега на морето.

Мерките се променят почти ежедневно в зависимост от поведението на хората.

Например кметът на Солун постави полиция и заграждения след като в неделя стотици се разхождаха по крайбрежната алея. Друг кмет премахна пейките за сядане, трети сам ходеше и агитираше хората да се приберат, четвърти извика полицията на помощ, за да принуди хората да се приберат.

В районите поставени под карантина има пълна забрана за влизане и излизане, като например от днес в няколко кметства в Северна Гърция, където има повече случаи на заразени.

Носенето на предпазна маска не е задължително, но препоръчително. Всички носят вече ръкавици.

Правителството предупреждава, че е възможно да се наложат още ограничения. Повече от сигурно е, че тази година за Великден няма да се позволи пътуване до провинцията.

Затворени ще останат всички църкви и манастири, което е най-голямата драма на гърците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!