Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще емитират дългови книжа за 2 трлн. долара за финансиране на стимулиращите мерки

Инвеститорите очакват потоп от емитиране на краткосрочен дълг от страна на правителството на САЩ, след като президентът Доналд Тръмп подписа гласувания от двете камари на Конгреса пакет от стимулиращи мерки на стойност 2,2 трлн. долара, целящ да смекчи икономическия удар от коронавирусната пандемия.

Голяма част от заемите, използвани за финансиране на стимулиращите мерки, се очаква да дойдат от пазара на държавни ценни книжа с падеж до една година или по-малко, като някои анализатори очакват да бъдат емитирани облигации за над 2 трлн. долара през 2020 г.

Увеличеното предлагане на ценни книжа би могло да помогне за задоволяване на интензивното търсене на пари в кеш, което доведе през последните седмици до излизане на негативна територия на доходността на някои краткосрочни облигации. Това също така може да послужи като тест за готовността на пазара да приеме с одобрение балонното раздуване на американския дефицит.

Междувременно ново проучване на банката Morgan Stanley показва, че дефицитът на САЩ ще възлезе на поне 3,7 трилиона долара през календарната 2020 година и допълнителни 3 трилиона долара през календарната 2021 г. Това предполага близо 5 трилиона долара допълнителни дефицитни харчове през следващите две години, финансирани от продажбата на държавни ценни книжа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!