Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отлага се срещата на ООН за климата за догодина заради коронавируса, потвърдиха от Лондон

Британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма обяви след потвърждение от ООН, че срещата на организацията за климата, която трябваше да се проведе през ноември в Глазгу, ще бъде отложена за следващата година заради коронавируса.

„Светът в момента е изправен пред безпрецедентно глобално предизвикателство и страните с пълно право фокусират техните усилия да спасяват живота на техните граждани и да се борят с Ковид-19. Ето защо решихме да пренасрочим срещата“, заяви Алок Шарма.

В декларация от ООН се потвърждава, че срещата – най-важната след Парижкото споразумение от 2015 година - на която трябваше да участват 26 000 души от цял свят се отлага за догодина, като точната дата ще бъде определена по-късно.

Най-големият шотландски изложбен център в Глазгоу, където трябваше да се проведе срещата, сега ще бъде превърнат в болница за лекуване на заразените с коронавируса.

За онези, които изразиха недоумение от факта, че се отлага среща, която е чак през ноември, организаторите поясниха, че тя се предхожда от няколко предварителни важни срещи, които не могат да бъдат проведени, а без решенията от тези срещи се обезсмисля провеждането на заключителния форум.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени