Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измести ли страхът от Covid – 19 проблемите на пациентите с други заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Измести ли страхът от Covid – 19 проблемите на пациентите с други заболявания.

Сърдечнотрансплантираният Евгени Георгиев следи състоянието си ежемесечно. В ситуацията на пандемия той, както и други трансплантирани, избягват консултациите, независимо че те не са прекъснати, част от изследванията се отлагат.

„Ние сме с много слаба имунна защита в момента и много лесно да се стигне до летален изход... По-добре е да изчакаме“.

Личните лекари продължават да приемат пациенти с оплаквания, като са спрени профилактичните прегледи и имунизациите. По телефона се извършват консултации при пациенти със съмнение за коронавирус. Председателят на Сдружението Любомир Киров обясни:

„Въпреки трудностите за всяко едно оплакване пациентите е редно да посетят лекарите си, да носят маски. Няма пречка хронично болните да потърсят личния си лекар“.

Александровска болница приема пациенти в пълния си капацитет, като от сряда заработи и ДКЦ-то. Работа продължават и експертно-лекарските комисии, каза д-р Чавдар Еленков, зам.-директор по извънболничната дейност.

„Приемат се и хора с остро и хронично състояние, не категоризираме хората на заразени с коронавирус. Всякаква патология приемаме... Тази карантина стопира пациентите от провинцията, които са около 55%. Само за 15 дни понижихме приходите с 64% за март“. 

Най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“ не е прекратила достъпа на пациенти. Те са разделени в два потока - тези със съмнения за коронавирус се изолират временно във фургон, а останалите се насочват за лечение. Директорът на болницата проф. Асен Балтов: 

„Всички неща в планов порядък се отлагат до второ нареждане, след като премине извънредното положение. Потокът от пациенти е намалял драстично. Има страх у хората, че могат да бъдат заразени с коронавирус. Искам да ги уверя, че се прави максимално възможното за разделяне на потоците... Използваме 100% ангажиментите са за всички спешни кабинети“. 

„Пирогов“ има готовност да предложи още 60 легла за болни с Covid-19. 

Плановият прием в бившата окръжна болница също е спрян, но при спешност се лекуват всички заболявания. 

В частните болници намаляват посещенията от болни. 

„Притеснително е хората да не търсят лекарска помощ“, отбеляза председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!