Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: Готов е първият пакет от мерки в помощ на малкия бизнес

| обновено на 02.04.20 в 14:14
Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Екипът на столичния кмет Йорданка Фандъкова подготвя актуализация на бюджета на София и мерки в помощ на малкия и среден бизнес.

Първият пакет е готов и ще бъде внесен за обсъждане на предстоящото заседание на Столичния общински съвет, информира Фандъкова:

„Освобождаване от наеми и такси за тротоарно право на заведенията и фирмите, които не работят по време на извънредното положение, или пък са с много намален обем. На второ място, нов инструмент в общинския гаранционен фонд, с който да осигурим гаранции за заеми на малки и средни предприятия, като гаранциите поемат 50% от заема. Имаме договореност с банки. На трето място – това е отлагането на първото плащане на такса за битови отпадъци до 30 юни, както и отстъпката от данъците, която също се отлага до 30 юни“.

С 19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси спрямо месец март миналата година, отчете още столичният кмет. 

Градският транспорт в София няма да спира работа, въпреки че общинските дружества са натрупали повече от 6,5 млн. лева загуби. 

Близо 3000 души в София получават топъл обяд и помощ в пазаруването от началото на извънредното положение заради заразата от коронавирус.

Екипи на социалния патронаж, на аварийното звено и доброволци проверяват всеки сигнал за бедстващи хора, посочи още Йорданка Фандъкова.

„Работим заедно с районните кметове, които ни подават списъци с хора, които се нуждаят. Социалният патронаж доставя ежедневно храна на около 1500 възрастни хора по домовете. Над 1100 са безплатните обеди, които се доставят със съдействието на районните кметове в 13 района, а отделно от това разширихме тази програма и с доброволци и с дарители, ежедневно се увеличава и броят на хората, които получават топъл обяд“.

Сигнали за бедстващи хора в София можете да подавате на телефон 112, информира още кметът Фандъкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна