Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага фонд за солидарност от 100 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага да се създаде фонд за солидарност на стойност 100 млрд. евро, който да помогне на работещите да запазят доходите си, а на предприятията - да оцелеят при кризата с коронавируса.

От фонда ще могат да се възползват също така земеделските стопани, рибарите и най-нуждаещите се. Всички страни-членки ще имат достъп до него, съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Европейска солидарност в действие

„Чрез схемите за краткосрочна заетост фирмите ще могат временно да намаляват часовете на наемните работници, като държавата ще покрива неотработените. Всички страни членки ще имат достъп до фонда“, каза тя и допълни:

„Можем да мобилизираме 100 млрд. евро за тази цел, което ще бъде възможно благодарение на гаранциите на страните-членки на стойност 25 млрд. евро. Това е европейска солидарност в действие.

Според нея структурните фондове също могат да помогнат, като задържат хората на работа. 

„Ние създаваме условията за облекчаване на достъпа до европейските пари“, каза Фон дер Лайен.

За да финансира заемите за страните-членки, Комисията ще взема заеми от финансовите пазари, които след това ще дава на държавите при  изгодни условия.

В помощ на заетостта ще бъдат и структурните фондове, подчерта Фон дер Лайен. Тя призова Европейския парламент и Съвета да действат бързо, за да може предложението да влезе в сила.

Бюджет 2021-2027 - като плана „Маршал“

Председателят на Комисията заяви още, че трябва да започне подготовката за дългосрочното икономическо възстановяване. Тя посочи като основен инструмент за целта бюджета на ЕС за периода 2021-2027 година, който определи като „основен стълб за отговор на кризата“:

„Много призовават точно в този момент за нещо подобно на плана „Маршал“. Аз смятам, че европейският бюджет трябва да е планът „Маршал“ планът, който залагаме заедно като Европейски съюз за хората от Европа“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна