Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен изрази загриженост от извънредните мерки в Унгария

| обновено на 02.04.20 в 19:33
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази загриженост от въведените извънредни мерки в Унгария във връзка с коронавируса:

„Особено съм загрижена за ситуацията в Унгария. Ако се наложи, ще предприемем необходимите мерки, както вече направихме преди. Извънредните мерки може и да са необходими, признавам това, но те трябва да са ограничени до това, което е необходимо, да са стриктно пропорционални и адекватни на ситуацията. Те не трябва да продължават за неопределено време и е особено важно да бъдат подлагани на редовно преразглеждане“.

В началото на седмицата унгарският парламент одобри закон, който дава възможност на премиера Виктор Орбан да управлява чрез укази на практика за неопределено време.

Според един от приетите текстове се предвижда 5 години затвор за всички, които възпрепятстват мерките за борба със заразата и за тези, които разпространяват фалшива или изкривена информация за действията на кабинета.

Фон дер Лайен определи днешното решение на Съда на ЕС за Чехия, Унгария и Полша за бежанците като важно, което ще даде насоките за бъдещия пакт за миграцията. Според съда трите страни членки са нарушили европейското право с отказа си да приемат своя дял мигранти през 2015 година.

„Това решение е важно. То се отнася за минало време, но ще ни даде насоки за бъдещето. Съдът е много ясен за отговорността на страните-членки и сега ние работим по подготовката на пакта за миграцията“, отбеляза тя.

Фон дер Лайен добави, че еврокомисарите за утвърждаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и за вътрешните работи Илва Йохансон са се срещнали с всички свои колеги в страните членки и са провели консултации с Европейския парламент. Тя увери, че пактът ще бъде придвижен след Великден. 

В гневна реакция на критиките срещу себе си Унгария обяви, че недоволството в ЕС от нейните извънредни мерки срещу вируса е „лов на вещици“, предаде АФП.

„Не само, че сме критикувани, но и сме обект на политически лов на вещици и координирана кампания по очерняне“, заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач във видеообръщение в Туитър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!